27 Kasım 2011 Pazar

En büyük cevher: Beyin

En önemli organımız neresi diye bir soru sorsak, sanıyorum ki 10 kişiden 9’unun cevabı beyin olur. Nasıl olmasın ki! İnsan biyolojisini az çok bilen, vücudunu tanıyan herkes beyinin öneminden haberdardır. Yaptığımız eylemler de beynin oynadığı rolün farkındadır.  Beyinin mahremiyetinin ne kadar üst düzeyde olduğunun bilincindedir. En usta cerrahların bile tereddütle yaklaşabildikleri beyin, halen tam olarak keşfedilememiştir aslında.

[caption id="" align="aligncenter" width="550" caption="zeka oyunları"]zeka oyunları[/caption]

Çağımızın en önemli hastalıklarından biri Alzheimer kuşkusuz. Beyinin işlevini yitirmesi olarak adlandırabiliriz halk dilinde. Gerçekten en berbat hastalıklardan bir tanesi. Sizi bilinçsizce hareket etmeye programlıyor. Yapabileceğiniz de çok bir şey bulunmuyor. Pek çoğumuzun yakınlarında rastlamıştır bu illete. Oldukça yaygın ve git gide yayılıyor da. Bu bela ile uğraşan bilim adamları çeşitli şeyler geliştirmeye çalışıyorlar. Ancak elle tutulur bir sonuç almış değiller henüz.

Çeşitli bilimsel makaleler de bu hastalığın en önemli sebeplerinden birinin beynin görev dışı bırakılması olduğu belirtiliyor. Bu pek çok otorite tarafından da onaylanmış bir gerçek. Beyni çalıştırmadığınız takdirde zamanla işlevini yitiriyor. Nasıl bir kenara bıraktığınız tarihi araba, belli bir süre sonra işlevini yitiriyorsa, benzer bir durum. Arada çalıştırıp, motorunu kontrol etmeniz gerekir. Yoksa size küser ve bir daha geri döndürmek için çok büyük bedeller ödemek zorunda kalırsınız.

Beyinin çalıştırılması nasıl olur sorusuna çok detaylı açıklamalar mümkün. Beyin bir zihinsel aktiviteler birikimidir. Düşünme, karar verebilme. Tabii ki tüm vücudu koordine eder. Fakat siz zihinsel aktivite anlamında onu canlı tuttuğunuzda mümkündür tüm fonksiyonlarını yansıtması. Bunun için de zaten birçok alan açılmıştır. Siz besleyesiniz, bakasınız diye beyninize. Bunların da en başında Zeka oyunları gelmektedir. Bir besleme ve antrenman yöntemidir.

Zeka oyunları oldukça çeşitlenmiş durumda. Çok değişik oyunlar bulunuyor. Bunların bilgisayar tarzı da mevcut. Kartlı, piyonlu, yap-bozlu tarzı da. Daha doğrusu bir çatı altında şekillendirmek mümkün değil. Zihinsel değişik fonksiyonlara hitap edici özellikteler. Gerçekten günümüzün en yararlı eğlence kaynaklarından. Keyif verici ve sürükleyici olduklarını da eklemeliyiz. Yoksa bir haksızlık yapmış olacağız.

İş kendinizi buna alıştırmanızda kalıyor.

Beynin sizden beklediği çokça şey olduğunu unutmamanız gerekiyor aslında. Çoğu zaman biz bekliyoruz. Nasıl unuturum, nasıl kaybederim, nasıl seçemem gibi kendimize isyanımızı yansıtıyoruz. Aslında beynimizi yargılıyoruz. Fakat onun da bizden istediği ve veremediğimiz birçok şey olduğunu sanki unutuyoruz. O yüzden çatışma içinde olmadan beynimizi besleyelim, koruyalım. Sonra meyvelerini alacağımızı hatırlayalım.

Daha detaylı bilgi için http://www.zekaoyunlari1.com sitemizi ziyaret edebilirsiniz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder